GMO eller nervgift, kan det smaka?

Skapad:

2010-03-01

Senast uppdaterad:

2022-01-10

I helgen lyssnade jag på, och blev skakad av, programmet ”Matens pris” i P1. Och idag har rapporteringen och diskussionen fortsatt i både Ekot och Studio Ett. Vad kan man göra som konsument? Köpa ekologiskt kött, tänkte jag förstås direkt. Men i KRAVs regler står det:

”Syftet med reglerna är att djuren ska få ett foder som är anpassat till djurslaget och att det tas fram utan inblandning av exempelvis genetiskt modifierade organismer eller med hjälp av kemiska lösningsmedel.”

Det sista är ju precis det jag var ute efter, men det där med GMO… Enligt professor Sten Stymne på SLU är just motståndet mot GMO ett av skälen till att Lantmännen i stället importerar den giftbesprutade sojan från Brasilien. Det skriver han i ett inlägg på Forskarbloggen i dag.

Jag kom att tänka på Nej-till-GMO-demonstranterna som stod utanför AAAS-konferensen förra veckan. Jag undrar hur de ser på bekämpningsmedlen som används i Brasilien, och avvägningen mellan nervgifter med bevisad skadlig effekt och GMO som, enligt Stymne ”inte haft några negativa hälsoeffekter, men betydande miljöfördelar”?

På Forskarbloggen finns fler läsvärda inlägg om GMO.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *