Ingenjör – för då kan jag förbättra samhället!

Skapad:

2010-02-09

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Nu i dagarna har landets nior gjort sina val till gymnasiet. Teknikdelegationen har med kampanjen Den breda linjen försökt få fler att söka sig till NV-programmet, för att därmed i förlängningen ”öka rekryteringsunderlaget till högre studier inom TE och NV”.

Det bör därför vara en glädjande nyhet för delegationen att ingenjörsyrket hamnar i topp i Manpowers undersökning Drömjobb 2010. Och de som anger ingenjör som sitt drömjobb säger att det som lockar mest är möjligheten att förbättra/förändra samhället och att det samtidigt ger hög lön!

Tjejers attityder borde vara i fokus för den som vill öka antalet blivande ingenjörer. Det är en betydande övervikt män som anger ingenjör som sitt drömjobb. Kvinnorna har i stället ekonom och inredningsarkitekt överst på sin drömjobbslista, ingenjör kommer långt ner. Här tycks intet ha hänt sedan undertecknad började civilingenjörsprogrammet.

Men forskaryrket då? Mja, professor är väl årets ”bubblare”. Det hamnar på fjärde plats bland de studerande som svarat – ett hopp upp från plats 22 i förra mätningen!

Som alltid ska man tolka såna här resultat med viss försiktighet. Undersökningen görs genom e-post-enkäter till Manpowers panel med 20,000 personer. Om jag förstår rätt var det bara 6,397 av dessa som svarade, varav 800 studerande. De tillfrågade fick välja vilket av 131 yrken som är drömyrket. Av alla svarande angav 2,9% ingenjör, av männen 4,2%.

Slutligen: Ni har väl inte missat månadens krönika på Teknikdelegationens sajt? VAs generalsekreterare Camilla Modéer, ledamot i delegationen, är självkritisk och uppmanar alla vuxna att lyssna på de unga!

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *