Stereotypa forskartyper

Mikroskop, rymden och Einstein. Det är några av de vanligaste motiven på affischer som unga gjort för att locka besökare till vetenskapsfesten Researchers’ Night – eller ForskarFredag som den kallas i Sverige. Just nu pågår en webbomröstning om vilken affisch som är bäst. Affischerna är med i en tävling som anordnades runt om i Europa inför årets Researchers’ Night i september.

Varje land hade sin egen tävling, ofta uppdelad i flera ålderskategorier. De tre vinnande svenska bidragen finns utlagda på Researchers’ Nights röstningssida tillsammans med 85 andra affischer.

Tanken med tävlingen var att få fram en riktigt bra affisch för 2010 års Researchers’ Night. Efter att ha bläddrat igenom finalbidragen undrar jag dock om särskilt många av dem kan locka andra än de ”redan forskningsfrälsta”.

För några år sedan anordnade EU-kommissionen en liknande tävling i anslutning till Researchers’ Night. Då gällde det att rita en forskare. I Sverige omformulerade vi uppgiften till att rita dig själv som forskare i vuxen ålder. Runt 3 000 svenska bidrag kom in då, att jämföra med hundratalet i år.

Även den gången var motiv med rymden, mikroskop och förvirrade äldre män i vita rockar vanliga. Men barnen ritade också forskare som utvecklade flygande mattor, teleporteringsmaskiner, godare godis och andra innovationer. De allra flesta bilderna gav också en positiv bild av forskare och forskning.

Det här framkom i en analys av 800 av teckningarna som gjordes av pedagogikforskaren Lori Adams Chabay. I sin rapport konstaterade hon samtidigt att stereotyperna lever och kan spela en större roll än man kanske tror när det gäller ungas attityder till att bli forskare.

Det är just för att utmana sådana stereotypa föreställningar som ForskarFredag vill visa att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb. Men ska fler besökare lockas att möta forskare vid nästa års evenemang kan nog mer okonventionella motiv och perspektiv behövas.

Ta gärna en titt på bidragen och rösta! Omröstningen pågår till den 21 december 2009.


Lägg till en kommentar

0 kommentarer

 1. mjn |

  Det är svårt att hitta en bild som beskriver forskning – det är ju ett så oerhört brett begrepp. Det är väl därför man tar till stereotyper; de ger ett omedelbar, om än inte rättvisande, igenkänning. Själv tycker jag att det fanns några bra förslag. Den minimalistiska 52an var snygg. Jag gillade oxå poster nummer ett, en polsk, för att den var smart. Man kan titta på den ett tag och göra flera olika associationer.

  Kanske en rättvisande bild av en forskare borde vara någon som sitter sent en kväll framför sin dator och kämpar med en ny fruktlös ansökan strax innan dead-line. Undrar om det är det skriet-figuren in centrum av poster 1 symboliserar…

  Svara
 2. Jonas |

  Finns det något som är coolare än rymden och mikroskop?

  Svara