Svintrött på alla larm?

Nu finns VA-barometern 2009/10 på vår webb!

Årets barometer pekar på ”ostadigt”, vilket ska symbolisera att vi ser tecken på att attityderna till vetenskap forskning och forskare blir mindre positiva. Fler tycker att astrologi är vetenskapligt och färre unga vill bli forskare själva.

Samtidigt finns en stor enighet om att forskare är nödvändiga för att lösa mänsklighetens problem och tilltron till forskningen är stark, särskilt inom klimat, energi, miljö och medicin.

När vi i en öppen fråga ber om exempel på ”negativa” nyheter om forskare är det fusk och oetisk forskning som oftast kommer upp, tätt följt av svininfluensan. Att forskare tycker olika – en dag säger dom si och nästa så – är också ett vanligt svar.

Två av tre tycker att det publiceras för många larmrapporter. Ännu fler vill hellre vänta på information om forskningsresultat, även om det handlar om sånt som kan påverka människors hälsa, tills dess resultaten bekräftats av andra.

Högljudda larmrubriker, fusk och motstridiga budskap (om exempelvis vaccin) kan få folk att till sist välja att stänga av och sluta bry sig. Det vinner ingen på! Men hur ser alternativet ut, och vem tar ansvar för att åstadkomma förändring?


Lägg till en kommentar

0 kommentarer

  1. Populär Astronomi - » Undersökning: Hälften tveksamma till om astronomi är vetenskap |

    […] sin iver att undvika förväxling med astronomin. Via mejl V&A:s Karin Hermansson, som själv bloggat om undersökningen, medger i mejl att det kan vara på det sättet. – Vi får fundera över formuleringen av […]

    Svara