IgNobelprisen 2009

Skapad:

2009-10-12

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Förra veckan blev det som vanligt ett väldigt mediesmatter kring årets Nobelpristagare, i år var det väl framför allt fredspriset som genererade uppståndelse. Nu är det bara tillkännagivandet av ekonomipriset till Alfred Nobels minne kvar innan lugnet lägger sig fram till den stora festen.

Under något mindre uppmärksammade former har nyligen årets mottagare av the Ig Nobel Prizes offentliggjorts. IgNobelprisen ges för forskning som får människor att skratta, och sedan att tänka efter:

The Ig Nobel Prizes honor achievements that first make people laugh, and then make them think. The prizes are intended to celebrate the unusual, honor the imaginative — and spur people’s interest in science, medicine, and technology. (citat från hemsidan)

Bland prisen i år märks till exempel veterinärmedicinpriset, för upptäckten att kor som har namn mjölkar bättre än de som är namnlösa, och fredspriset för studien av huruvida det är bättre att bli slagen i huvudet med en ölflaska som är tom eller en som är full.

I kategorin ”public health” prisades det innovativa draget att göra två ansiktsmasker (en till sig själv och en till någon medmänniska i närheten) av en BH. Priset i medicin gick till en forskare som undersökt en möjlig orsak till artrit genom att knäppa sina fingerleder på ena handen, men inte på den andra, varje dag i 60 års tid…

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *