Unga prisas för snillrika affischer

Pressmeddelande 090925

Färgstarka bilder med smarta budskap! Det var det vinnande konceptet i ForskarFredags tävling omatt göra en affisch som lockar unga att möta forskare.

Tävlingen genomfördes både regionalt och nationellt. Uppgiften var att på egen hand eller i grupp göra en affisch som lockar kompisarna att möta forskare, t.ex. på vetenskapsfesten ForskarFredag som äger rum i dag.

De bästa bidragen i de olika regionerna gick vidare till en slutomgång där svenska folket inbjöds att webbrösta. Rösterna och utlåtanden från en expertjury vägdes samman och vinnarna blev:

Kategori 69 år

1: Signe Eriksson, Tage Torstensson, Oskar Finnman, Wilma Nickander, år 2, Fylstaskolan, Kumla

2: Selm Stapel, Ella Björklund, Gabriel Berg, Albin Eriksson, år 1, Tegelviken, Kvicksund nära Eskilstuna

3: Jonatan Forsberg, Alex Jonsson, Vilma Backman, Filippa Back, år 1, Tegelviken, Kvicksund

Kategori 10-12 år

1:Cesar Örvall, Ebba Widman, Steffi Raerinne och Ardian Rama, år 5, Bodaskolan, Borås

2: Linda Andersson och Elda Haxhiu, år 6, Bodaskolan, Borås

3: Hanna Torstensson, år 4, Eklundaskolan, Örebro

Kategori 13- 18 år

1:Ida Nilsson, Te3C, Balderskolan, Skellefteå

2: My Andersson, ES08, Vägga gymnasieskola, Karlshamn

3: Sofia Jonesjö, Johanna Mikkelsen, Mathilda Sundqvist, Sofia Nyblom, medieprogram år3, Lars Kaggskolan, Kalmar

Hedersomnämnande: Elin Beimo, Te3C, Balderskolan, Skellefteå

Första pris i varje kategori är ett bidrag till en resa eller ett besök med koppling till forskning, medan andra- och tredjepristagarna får bokpaket från Nationalencyklopedin.

Vinnarna får sina priser under ForskarFredag i dag då en del av affischerna också ställs ut. ForskarFredag erbjuder experiment, utforskande, upplevelser, spel, tester, tävlingar och fika med forskare, allt gratis.

– Syftet är att förmedla hur fascinerande och kul forskning är och att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb, säger Anders Sahlman, projektledare Vetenskap & Allmänhet som koordinerar ForskarFredag.

EU-kommissionen har utlyst den 25 september till Researchers’ Night, som anordnas på hundratals platser i Europa. I Sverige kallas evenemangen ForskarFredag och äger rum i Borås, Eskilstuna, Göteborg, Kalmar, Karlshamn, Karlstad, Lidköping, Luleå, Skellefteå, Skövde, Stenungsund, Stenstorp, Stockholm, Trollhättan, Uppsala och Örebro.

ForskarFredag stöds av EU-kommissionen, KK-stiftelsen, Stiftelsen för Strategisk Forskning, Vetenskapsrådet och VINNOVA.

Mer information, pressbilder och program finns på www.forskarfredag.se. Kontakta gärna:

Anders Sahlman, koordinator ForskarFredag Sverige, 070-255 38 91, anders[@]v-a.se
Cissi Askwall, pressansvarig ForskarFredag Sverige, 070-626 44 74, cissi[@]v-a.se

Vetenskap & Allmänhet vill främja dialog och öppenhet mellan allmänhet – särskilt unga – och forskare. Föreningen arbetar för att åstadkomma samtal i nya former på oväntade arenor om konkreta frågor som engagerar. Medlemmar är en rad organisationer, myndigheter, företag och individer. Se även www.v-a.se

 


Kommentering är avstängd.