Projekt med effekt

Skapad:

2009-06-24

Senast uppdaterad:

2022-01-10

A propos mitt förra inlägg, om tjejer och naturvetenskap, fick jag för någon vecka sedan ett pressmeddelande om en annan intressant studie.

Det är en utvärdering av ”Computer Mania Day”, som är en aktivitet särskilt riktad till tjejer (killar får också delta om de vill) med syfte att ”introduce them to computer and technology applications and careers”.

Studien kommer från ett amerikanskt excellenscenter, Multinational Development of Women in Technology (MDWIT). Utvärderingen visar att deltagarna (även de killar som deltog) fick större självförtroende och ökat intresse för teknik.

Det är roligt att se att det görs effektutvärderingar av den här sortens aktiviteter. I vår ungdomsstudie 2007 gick vi igenom ett antal svenska projekt och aktiviteter med syfte att intressera barn och unga till naturvetenskap och teknik. Det visade sig att många inte utvärderas alls, och av dem som utvärderas är de oftast bara med avseende på hur roligt deltagarna tyckte det var, om läraren var bra etc. Att utvärdera effekter på intresse eller attityd är förstås svårt, men om man inte ens försöker blir det ju helt omöjligt att avgöra vad som är vettig verksamhet!

MDWITs pressmeddelande finns här (pdf) och hela rapporten här (pdf).

Anne-Marie Fransson, förbundsdirektör för IT&Telekomföretagen inom Almega och ledamot av Teknikdelegationen har skrivit månadens krönika för delegationen, och den handlar om att få tjejer att välja teknik. Hennes recept är att ändra bilden av ingenjören t.ex. genom att ”alla vi yrkesverksamma ingenjörer måste berätta mycket mer om vad vi egentligen gör på jobbet.” Och det var väl ungefär det som de gjorde på ”Computer Mania Day”, får man förmoda.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *