Granskning av den politiska retoriken

Skapad:

2009-06-17

Senast uppdaterad:

2022-01-10

I vår studie av politikers syn på forskning och kontakter med forskare konstaterade vi att politiker har ett mycklet högt förtroende för forskare men kanske när det kommer till kritan inte använder den forskningsbaserade kunskapen fullt ut. I politiken kommer, som jag påpekat tidigare, många aspekter in och många beslut avgörs till sist utifrån värderingar. I en (politisk) debatt kan fakta läggas fram på olika sätt, och det går alltid att hitta forskning som stöder den egna inställningen.

Därför var det spännande att nu på morgonen höra (i P1 Morgon) att dagens partiledardebatt (som startade nyss, klockan 9) kommer att faktagranskas i realtid av en panel av ”experter”. Deras analys kan följas på sajten makthavare.se, som är ett initiativ av tidskriften Fokus. Syftet är, för att citera sajten, att peka på ”faktafel, glidningar eller rena rövare. <…> För första gången i svensk politisk historia kommer en panel distingerade experter att lajvgranska vad som sägs”.

De medverkande (och deras granskningsfokus) är:

1. Fredrik Svensson, Rektorsakademien (skolan)
2. Stig-Björn Ljunggren, statsvetare (partiledarnas stil och framtoning)
3. Ann-Sofie Kolm, nationalekonom Stockholms universitet (arbetsmarknad/konjunktur)
4. Andreas Bergh, nationalekonom, Ratio (ekonomi/offentliga finanser)
5. Karin Rebas, ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån (IT/integritet)
6. Martin Ådahl, chef för tankesmedjan Fores (klimat)
7. Jessica Ritzén, Fattigbloggen på Aftonbladet (gräsrotsperspektiv)
8. Nicklas Källebring, analytiker Synovate (opinion)
9. Annika Ström Melin, EU-journalist (EU)

Jag såg just också se att en av experterna i panelen, Fredrik Svensson, Rektorsakademin, kommenterar också initiativet på sin blogg, som i övrigt handlar mycket om skolan och lärande, nya medier mm.

Partiledardebatter brukar jag annars sällan lyssna på men nu måste jag faktiskt bara kolla lite…

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Kommentarer om “Granskning av den politiska retoriken

Wow – intressant initiativ. Om inte annat så hoppas man att det efter hand kommer leda till lite självsanering i vissa uttalanden. Det sorgliga är att detta är vad journalistik egentligen borde vara. Inte bara att trycka dramatiska uttalanden från politiker och låta dem stå närmast oemotsagda, utan att själv undersöka om de stämmer och ställa dem till svars om de inte gör det.

En start.

Wow – intressant initiativ. Om inte annat så hoppas man att det efter hand kommer leda till lite självsanering i vissa uttalanden. Det sorgliga är att detta är vad journalistik egentligen borde vara. Inte bara att trycka dramatiska uttalanden från politiker och låta dem stå närmast oemotsagda, utan att själv undersöka om de stämmer och ställa dem till svars om de inte gör det.

En start.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *