Smartaste affischen vinner!

Skapad:

2009-05-18

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Den 25 september är det dags att experimentera och prova på forskning igen under Sveriges mest spridda vetenskapsfestival ForskarFredag. Men redan nu kan unga tävla om att göra affischen som bäst lockar kompisarna att möta forskare.

Image

Tävlingen anordnas på tio orter. De bästa lokala bidragen tävlar i en nationell slutomgång där svenska folket inbjuds att webbrösta. Pristagarna presenteras under ForskarFredag då affischerna också ställs ut.

Alla är välkomna att prova på forskning, experimentera, undersöka, tävla och komma forskare nära på 16 orter runt om i Sverige den 25 september – allt utan kostnad!

– Syftet är att förmedla hur fascinerande och kul forskning är och att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb, säger Anders Sahlman, projektledare VA som koordinerar ForskarFredag i Sverige.

Tävlingen är öppen för barn och ungdomar mellan 6 och 18 år. Uppgiften är att på egen i hand eller i grupp göra en affisch som lockar unga att träffa forskare och att kort beskriva tanken med bilden.

Allmänheten och en expertjury korar tillsammans de nationella vinnarna. Fina priser med koppling till kunskap och skräddarsydda studiebesök står på spel. Förstapristagarna deltar dessutom i en europeisk final och den segrande affischen kommer att användas vid nästa års festival.

EU-kommissionen har utlyst den 25 september till Researchers’ Night, som anordnas på hundratals ställen runt om i Europa. I Sverige kallas evenemanget ForskarFredag och äger rum i Borås, Eskilstuna, Göteborg, Härnösand, Kalmar, Karlshamn, Karlstad, Lidköping, Luleå, Skellefteå, Skövde, Stenungsund, Stenstorp, Stockholm, Trollhättan, Uppsala och Örebro.

Arrangörer i Sverige är universitet, högskolor, science centers och organisationer som vill främja forskning och regional utveckling. ForskarFredag stöds även av EU-kommissionen, KK-stiftelsen, Stiftelsen för Strategisk Forskning, Vetenskapsrådet och VINNOVA.

ForskarFredags webbplats

Cissi Askwall

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *