Smartaste affischen vinner!

Pressmeddelande 090518

Nedräkningen till Sveriges mest spridda vetenskapsfestival, ForskarFredag, har startat. Den 25september är det dags att experimentera och prova på forskning igen. Men redan nu kan ungatävla om att göra affischen som bäst lockar kompisarna att möta forskare.

I Sverige anordnas tävlingen på tio orter. De tre bästa lokala bidragen tävlar i en nationell slutomgång där svenska folket inbjuds att webbrösta. Pristagarna presenteras under ForskarFredag då affischerna också ställs ut.

Den 25 september är alla välkomna att prova på forskning, experimentera, undersöka, tävla och komma forskare nära på 18 orter runt om i Sverige – allt utan kostnad!

– Syftet är att förmedla hur fascinerande och kul forskning är och att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb, säger Anders Sahlman, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet som koordinerar ForskarFredag i Sverige.

Tävlingen är öppen för barn och ungdomar mellan 6 och 18 år. Uppgiften är att på egen i hand eller i grupp göra en affisch som lockar unga att träffa forskare, till exempel på ForskarFredag, och att kort beskriva tanken med bilden.

Allmänheten och en expertjury korar tillsammans de nationella vinnarna. Fina priser med koppling till kunskap och skräddarsydda studiebesök står på spel. Förstapristagarna deltar dessutom i en europeisk final och den segrande affischen kommer att användas vid nästa års festival.

EU-kommissionen har utlyst den 25 september till Researchers’ Night, som anordnas på hundratals ställen runt om i Europa. I Sverige kallas evenemanget ForskarFredag och äger rum i Borås, Eskilstuna, Gävle, Göteborg, Härnösand, Kalmar, Karlshamn, Karlstad, Kristianstad, Luleå, Skellefteå, Skövde, Stenungsund, Stenstorp, Stockholm, Trollhättan, Uppsala och Örebro.

Arrangörer i Sverige är universitet, högskolor, science centers och organisationer som vill främja forskning och regional utveckling. ForskarFredag stöds även av EU-kommissionen, KK-stiftelsen, Stiftelsen för Strategisk Forskning, Vetenskapsrådet och VINNOVA.

Mer information finns på www.forskarfredag.se. Kontakta gärna:

Cissi Askwall, kommunikationsansvarig ForskarFredag Sverige, 070-626 44 74, cissi[@]v-a.se

Vetenskap & Allmänhet vill främja dialog och öppenhet mellan allmänhet – särskilt unga – och forskare. Föreningen arbetar för att åstadkomma samtal i nya former på oväntade arenor om konkreta frågor som engagerar. Medlemmar är en rad organisationer, myndigheter, företag och individer. Se även www.v-a.se

___________________________________________________________________________________________________________Vetenskap Vetenskap & Allmänhet VA, Box 5073, 102 42 Stockholm, tel 08 791 29 00, fax 08 611 56 23,Bankgiro 5507-7150, Plusgiro 4061185-7, e-post info[@]v-a.se, www.v-a.se


Kommentering är avstängd.