Kunskapsbehov och kunskapstevetrend (?)

Skapad:

2009-04-01

Senast uppdaterad:

2022-01-10

I en debattartikel i dagens nummer av Ny Teknik skriver Magnus Olofsson, GD Elsäkerhetsverket, Mikael Odenberg, GD Svenska kraftnät och Kjell Jansson, vd Svensk Energi att det behövs kunskap för att bygga framtidens smarta elsystem och gör ett upprop för att få fler unga att söka sig till tekniska utbildningar:

Det kan ske genom att fler unga människor lockas till studier och arbete med det nya smarta elsystemet. Antalet nya studenter på högskoleingenjörsutbildningar i elektroteknik har minskat till en tiondel av tidigare nivåer under de senaste tio åren. Lägg därtill hög medelålder i branschen tillsammans med behovet av smarta elsystem för att nå klimat- och energimålen så inses behovet.

Japp! Då vet vi! Bara att sätta igång! Men HUR? Den frågan tar energidebattörerna inte upp. Men vi har ju en Teknikdelegation som har 40 miljoner för att svara på HUR. Så om ett år vet vi precis! Bra, eller hur?

Fast i dag är det ju första april, så det där var inte riktigt sant. Sorry, men vi kommer nog inte att ha SVARET då heller.

Det görs och har gjorts många studier om ungdomar. Jag fick tips på en nystartad spännande longitudinell studie när jag var i England förra veckan. Forskare vid King’s College i London ska följa ungdomar från att de är 10 till de blir 14 år, och försöka utröna vilka faktorer som ligger bakom deras val av utbildning och karriär och varför intresset för naturvetenskap och teknik tycks falna någon gång under dessa åldrar. Se mer här.

I såväl den djupintervjustudie och den genomgång av några medier som riktar sig till barn och unga som vi gjorde 2007 (VA-rapport 2007:5 resp. 2007: 6, pdf) var det tydligt att forskarstereotypen i allra högsta grad lever kvar. Den har lite olika skepnader men är ofta ganska nära ”galen man i vit rock med knasig frisyr”. Slutsats? Motvikter behövs!

Den senaste veckan har vi noterat flera nya teve-satsningar som kanske kan bli en slags motvikter, om än för en något äldre publik:

Ekonomiklubben i Axess-TV – ett diskussionsprogram om ekonomi som ska vara ”en sorts folkbildning” enligt programledaren Martin Ådahl.

Innovatörerna i TV8 – på initiativ av Ingenjörssamfundet vars VD Terje Andersson säger i NyTeknik: Debatten och forskningspropositionen handlar alldeles för lite om hur man ska ta tillvara den kreativa förmågan så att den leder till innovationer. Vi vill starta en folkrörelse för innovationer!

Draknästet i SVT 1 som skriver på sin hemsida: Över hela världen diskuterar nu forskare och ekonomer vad som kan förbättra världsekonomin. Nya innovationer, affärsidéer, och enterprenörsskap är några viktiga förutsättningar för tillväxt och behövs för att få fart på ekonomin och arbetsmarknaden. I Draknästet får entreprenörer och innovatörer med affärsdrömmar chansen att övertyga framgångsrika investerare […] att gå in och finansiera affärsidéer.

Jag som länge undrat när vi får se dokusåpor om ingenjörer och forskare… nu kanske de kommer!

För de yngre barnen finns för övrigt Hjärnkontoret, som Cissi nämnt här på bloggen tidigare och som Malin skriver om i en post på Matmolekyler. Det är väldigt bra som motvikt till Oppfinnarjocke och Doktor Malte!

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *