Man blir smart av fisk

Skapad:

2009-03-10

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Mina barn älskar SVT-programmet Hjärnkontoret som nyligen börjat sändas igen. Favoritinslaget är den lilla akvariefisken som uppmanar oss tittare att gissa vad sjutton en konstig pryl används till. Tre forskare inom olika fält ger varsin mer eller mindre trovärdig förklaring till hur de använder prylen i sin forskning. Två av dem luras medan den tredje säger som det är. Ibland är det lätt, mestadels ganska klurigt att lista ut vem som har rätt – och ofta klarar barnen utmaningen bättre än jag. Avslutningsvis säger den lilla fisken: ”Man blir smart av fisk”.

Nu har forskare visat att det bokstavligen är sant. Enligt Ekonyheterna i går får tonårskillar bättre resultat på intelligenstest om de äter fisk minst en gång i veckan. Resultatet blir ännu bättre ju mer fisk de äter, enligt en studie som genomförts vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Forskarna vet inte exakt vad det är i fisken som förbättrar den kognitiva förmågan, men den mest accepterade teorin är att det är de fleromättade fettsyrorna som har en positiv effekt. En av mina vänner ger sina barn kosttillskott med Omega 3- och Omega 6-fettsyror, efter rekommendation av barnens morfar som är läkare och professor i medicin. Själv har jag bestämt mig för att ha fisk till middag betydligt oftare än hittills.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Kommentarer om “Man blir smart av fisk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *