Hot är inte en bra form av kommunikation!

Skapad:

2009-02-24

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Via Kåre Bremers (rektor vid Stockholms universitet) blogg blev jag igår varse att Vetenskapsrådets ledning i en debattartikel i UNT i helgen sagt ifrån i frågan om de två svenska forskare, Anders Eriksson och Francisco Lacerda, som hotats till tystnad av ett israeliskt företag. Som många säkert redan känner till är skälet till hoten att de två i en vetenskaplig artikel (som förstås genomgått sedvanlig vetenskaplig granskning) visat att den lögndetektor som företaget säljer inte kan fungera. Efter påtryckningar från företaget drog tidskriftsförlaget tillbaka artikeln och publicerade en ursäkt! Företagets advokater har hotat med stämning om Eriksson och Lacerda skriver i ämnet igen. Historien beskrevs i en DN-artikel den 28 januari. Lingvistbloggen har skrivit flera inlägg. Även Nature och Science har uppmärksammat det hela.

Den ene av professorerna, Francisco Lacerda, beskriver på ett mer populärt sätt i en artikel på Newsmill varför lögndetektorerna inte fungerar och varför detta är ett problem.

Vad kan man tillägga till denna hårresande historia? Det var verkligen inte den typen av ”dialog” vi avsåg när vi i vår studie av relationerna mellan näringsliv och akademi konstaterade att kommunikationen mellan de två ”världarna” behöver stimuleras!

För övrigt är det ju fettisdagen idag. För den vetgirige bjuder professor Maria Lennernäs vid Högskolan i Kristianstad på några fakta om fastetid och semlor, plus några smått förnumstiga råd om hur man bäst beter sig en dag som denna… Själv ska jag hem och bygga semlor av egenbakade bullar i kväll. Mums!

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Kommentarer om “Hot är inte en bra form av kommunikation!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *