Fullmatad ForskarFredag

Akrobatikfysik, hudkrämstillverkning och utforskande av dofter och småkryp. Det var några av aktiviteterna som lockade tiotusentals nyfikna svenskar till ForskarFredag sista fredagen i september 2008.

Image

I 15 svenska städer och hela 28 europeiska länder anordnades forskningsfestivaler samma dag inom ramen för EU-initiativet ”Researchers’ Night”.

– Syftet är att visa att forskning berör alla i vardagen och att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb, säger Anders Sahlman, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet som koordinerar ForskarFredag.

I Sverige erbjöds hundratals aktiviteter, alla gratis. Skolklasser kunde låna en forskare och vuxna inbjöds till ”Sveriges smartaste party”. Både stora och små kunde uppleva vetenskapsteater, experimentera, ligga på spikmatta, bygga med robotlego och mycket mer.

– Ungdomarna var mycket entusiastiska och fascinerade över att vi upptäckt helt nya arter, sade en nöjd forskare efter ForskarFredag Kalmar.

– Att träffa barn och ungdomar och diskutera vetenskap från deras perspektiv är alltid intressant och ger nya infallsvinklar, sade en astronom som medverkade vid ForskarFredag Stenstorp.

Mängder av skolklasser besökte evenemangen runt om i landet. I Stockholm köade ungdomar in till aktiviteterna på Kulturhuset. Väl inne var trängseln störst vid glasstillverkningen med flytande kväve och framför experimentshowen som Unga Forskare bjöd på. Utomhus lockade det ”akrofysiska” laboratoriet bemannat av dansare, fysiker och cirkusforskare, liksom fakirfysikern Staffan Yngves Science Show.

– Jag tyckte att det var askul, sade en 13-årig tjej.Image

– Ja, det var synd att man inte hann med allt! fyllde en 15-åring kille i.

Många passade också på att tala informellt med forskare över en fika. Ämnena spände från ”blattesvenska” och religionens roll bland dagens unga till depression och huruvida Hollywoodfilmernas actiontrick är fysiskt möjliga att utföra.

– Vi stödjer ForskarFredag eftersom det är viktigt att stimulera elevers nyfikenhet på forskning, sade skolborgarrådet Lotta Edholm när hon invigde evenemanget i Stockholm.

ForskarFredag firades för tredje året i rad. Arrangemangen i Sverige besöktes av tiotusentals personer, framför allt barn och ungdomar. Vetenskap & Allmänhet samordnade aktiviteterna medan högskolor, science centers och andra organisationer som stödjer forskning stod för de lokala evenemangen.

Image– Vi ville inbjuda till möten med forskare på oväntade, inspirerande och roliga sätt. Att döma av de positiva enkätsvaren från besökarna lyckades vi med det, säger Anders Sahlman.

ForskarFredag stöds av EU-kommissionen, KK-stiftelsen, Stiftelsen för Strategisk Forskning, Vetenskapsrådet, VINNOVA och av en rad lokala organisationer och stiftelser.

Cissi Askwall


Lägg till en kommentar