Fullspäckad forskningsfest

Skapad:

2008-09-22

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Upptäck, utforska, experimentera, tävla och fika med forskare! Den 26 september firas ForskarFredag i 18 svenska städer och runt om i Europa.

Image

Bara i Sverige erbjuds hundratals aktiviteter, alla gratis. Skolklasser kan låna en forskare och vuxna inbjuds till ”Sveriges smartaste party”. Både stora och små kan uppleva vetenskapsshower, tillverka egen hudkräm och glass, fredagsmysa med forskare och mycket mer.

– Vi vill inbjuda till möten med forskare på oväntade, inspirerande och roliga sätt, säger Anders Sahlman, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet som koordinerar ForskarFredag i Sverige.

– Syftet är att visa att forskning berör alla i vardagen och att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb.

EU-kommissionen har utlyst den 26 september till Researchers’ Night. Forskningsfesten firas på över 200 orter i 28 europeiska länder. I Sverige kallas evenemanget ForskarFredag och anordnas i Borås, Gävle, Göteborg, Härnösand, Kalmar, Karlshamn, Karlstad, Skellefteå, Skövde, Stenungsund, Stenstorp, Stockholm, Sundsvall, Trollhättan, Uppsala, Visby, Örebro och Östersund.

I Stockholm erbjuds ett femtiotal programpunkter på Kulturhuset. Man kan till exempel provligga en spikmatta, få veta allt om Hollywoodtrick, polarforskning och cirkuskonst, bygga en bro och tävla i sudoku. Rinkebysvenska, katastrofhantering och livsstilssjukdomar är andra ämnen som tas upp. Ett 30-tal organisationer medverkar med Vetenskap & Allmänhet som huvudarrangör.

På ForskarFredags gemensamma kampanjsajt Klimatklicket kan man avge miljövänliga löften, till exempel att äta mindre nötkött eller att duscha kortare tid. För varje löfte som klickas för summeras mängden koldioxid som sparas. De som sparar mest vinner klimatsmarta priser.

Fototävlingen Forskare i fokus anordnas på flera orter. Uppgiften är att visa forskning och forskare på ett fyndigt sätt. Vinnarna offentliggörs under ForskarFredag, då bilderna även ställs ut.

ForskarFredag-arrangörer är universitet, högskolor, science centers och organisationer som vill främja forskning och regional utveckling. De svenska evenemangen stöds av EU-kommissionen, KK-stiftelsen, Stiftelsen för Strategisk Forskning, Vetenskapsrådet och VINNOVA.

Cissi Askwall

ForskarFredag

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *