Unga tveksamma till djurförsök

Skapad:

2008-06-10

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Sju av tio svenskar accepterar djurförsök, om syftet är att få mer kunskap om sjukdomar och hur de kan förebyggas och botas. Unga är mer negativa än äldre. Det visar en opinionsundersökning som VA gjort i samarbete med Vetenskapsrådet.

Image

Ett riksrepresentativt urval av drygt 1 000 svenskar, 16 år och äldre, telefonintervjuades i undersökningen. En liknande undersökning 1992 gav samma resultat – sju av tio ansåg att djurförsök kunde vara acceptabla i vissa sammanhang och under vissa omständigheter.

Ungdomar är mest negativa till djurförsök. På frågan om djurförsök är acceptabelt i medicinsk forskning svarar 36 procent av dem mellan 16 och 29 år nej, jämfört med bara 17 procent av dem i åldern 30-44 år.

De flesta associerar ordet djurförsök med medicinsk forskning, men många tänker också på smink och hygienprodukter. Att testa kosmetika på djur är dock förbjudet i Sverige sedan 2004.

Högutbildade har de mest positiva attityderna till djurförsök, medan de med enbart grundskoleutbildning är mest negativt inställda.

– Skillnaderna ligger väl i linje med resultaten från VAs undersökningar av allmänhetens attityder till forskning och forskare, säger Karin Hermansson, utvecklingschef VA, som ansvarat för studien.

Av dem som inte tycker att djurförsök är ok menar tre av tio, eller sju procent av alla svarande, att det ändå kan finnas tillfällen då djurförsök kan accepteras – inom medicinsk forskning, när inga alternativ finns eller vid försök där djuren garanterat inte lider.

– Undersökningen visar att forskarsamhället måste bli bättre på att informera om djurförsök, säger Karin Forsberg Nilsson, Vetenskapsrådets biträdande huvudsekreterare vid ämnesrådet för medicin.

Rapporten Allmänhetens syn på djurförsök

Cissi Askwall

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Kommentarer om “Unga tveksamma till djurförsök

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *