Samhällsdialog nödvändig

Skapad:

2008-06-02

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Omvärldsdialog och forskningskommunikation bör lyftas fram mer i systemet för forskningsfinansiering. Det skriver VA i sitt remissvar på utredningen (SOU 2008:30) som utvärderat hur forskningsfinansieringen i Sverige organiseras.

Utredningens målsättning är att bättre än i dag koppla samman grundforskning och tillämpad forskning och att knyta dessa båda till samhällsnytta inom olika områden. En sådan helhetssyn välkomnas av VA och ligger i linje med de tankar om fler möten mellan vetenskap och samhälle som föreningen verkar för.

Oavsett framtida myndighetsstruktur för forskningsfinanseringen menar VA att det finns behov av:
– en funktion med tydligt ansvar för omvärldsdialog och forskningskommunikation
– stärkta kontakter mellan forskning och samhälle, både för beslutsfattare och allmänheten
– bättre möjligheter till innovation inom forskningskommunikation.

Utredningen behandlar området forskningskommunikation ytterst knapphändigt. VA saknar också en utförligare analys av behovet av samverkan mellan akademi och samhället i övrigt, vid sidan av samverkan med näringslivet som ingående behandlas.

Dialog i samhället om forskningens resultat, metoder och villkor behövs på många olika plan. VA instämmer med utredaren när det gäller behovet av kraftsamling för att leverera dels forskningspolitiska analyser och dels forskningsbaserad kunskap som beslutsunderlag i olika frågor till politiker och andra beslutsfattare.

VAs remissvar

Betänkandet ”Forskningsfinansiering – kvalitet och relevans” (SOU 2008:30)

Cissi Askwall

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *