Blomsterkungen regerar

Skapad:

2008-01-28

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Kunskaperna om Carl von Linné har ökat i och med Linnéjubileet 2007. Bilden av honom som botanikens fader har också i viss mån nyanserats och breddats. Det visar en undersökning som VA har gjort.

Image

År 2007 var det 300 år sedan Linné föddes. Det har firats med ett stort jubileumsprogram runt om i Sverige. Linné2007 har uppdragit åt VA att genomföra en undersökning före och efter året för att mäta jubileumsaktiviteternas effekter på allmänhetens kunskaper och attityder.

Efter jubileet svarar varannan korrekt att Linné föddes för 300 år sedan, jämfört med fyra av tio ett år tidigare. Däremot är det inte fler (en av tio) som efter jubileet anser sig vara kunniga om Linné och hans verksamhet.

Alla känner till att Linné verkade inom botanik men bilden av honom har breddats något. Klart fler vet efter jubileet att Linné även var verksam inom zoologi och medicin. Samtidigt är det något fler som felaktigt anger genetik som ett av Linnés ämnesområden.

Synen på vad Linné betytt för forskningen och för vår syn på naturen har blivit ännu något mer positiv än före jubileet. Nu anser 93 procent (85 procent före) att hans betydelse för kunskapsutveckling, forskning och vetenskap i världen är mycket stor och 81 procent (76 procent före) att hans betydelse för vanliga svenskars syn på naturen är mycket stor. De unga ligger cirka tio procentenheter lägre än snittet av allmänheten i båda dessa frågor.

Andelen unga som uppger att de själva skulle vilja bli forskare inom naturvetenskap har inte ökat i och med jubileet. En av sju unga svarar ja på frågan. Bland allmänheten tror var femte att jubileet har lockat fler unga till naturvetenskap och forskning medan två femtedelar inte tror det.

Jubileets mål var dels att nyansera och bredda bilden av Linné, dels att stimulera ungas intresse för naturvetenskap. Undersökningen visar att det första målet har uppfyllts medan ingen omedelbar förändring i ungas intresse har kunnat påvisas.

Ta del av undersökningen: Efter Linnéjubileet – Allmänheten om Carl von Linné 2007

Cissi Askwall

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *