Att mäta samverkan – förslag till indikatorer vid resurstilldelning och akademisk meritvärdering

Skapad:

2007-11-02

Senast uppdaterad:

2022-11-23

Skrivelse till Utbildningsdepartementet

samverkansindikatorer_20070608

Sammanfattning

Samverkan med det omgivande samhället är en viktig uppgift för universitet och högskolor, men den ses tyvärr ofta som en ”tredje”, lägre prioriterad uppgift i stället för som en integrerad del i utbildning och forskning. Ett sätt att åstadkomma attitydförändring är att tydligt värdera samverkan vid resurstilldelning genom att på ett formellt sätt mäta lärosätets insatser. Det är också viktigt för den enskilde forskaren att samverkansaktiviteter värderas och premieras vid exempelvis tjänstetillsättning. Tydliga indikatorer behöver tas fram för att detta ska kunna bli verklighet.

I denna skrivelse presenterar föreningen Vetenskap & Allmänhet, VA, ett antal initiativ och projekt i Sverige och i andra länder, en diskussion kring tänkbara indikatorer samt förslag till Befattningsutredningen och Resursutredningen.

Vår förhoppning är att de pågående utredningarna ska beakta förslagen så att samverkansaktiviteter i framtiden ger bättre utdelning, både för enskilda forskare och för lärosäten som helhet.

Ladda ner pdf här.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]