Tusentals nyfikna på ForskarFredag

Skapad:

2007-10-04

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Spana in, prova på, tänk efter! Tusentals följde den uppmaningen under ForskarFredag 2007 den 28 september. Evenemangen i elva svenska städer var en del av Researchers’ Night, en gigantisk vetenskapsfest som firades i 29 europeiska länder.

Image

I och utanför Kulturhuset i Stockholm erbjöds ett femtiotal aktiviteter. Flest besökare lockade de entusiastiska unga forskarna från förbundet med samma namn. Inte minst barn uppskattade att få smaka godis fryst i rykande kallt flytande kväve, provligga på spikmatta och upptäcka att de själva faktiskt leder ström.

En annan publikmagnet var AstraZeneca. Många köade för att få knåda ihop bikarbonat, citronsyra, matolja, karamellfärg och doftessens till en badbomb att ta med hem.

Image

– Tanken är att besökarna både ska ha kul och få en chans att upptäcka hur forskning berör oss alla, säger Cissi Askwall, Vetenskap & Allmänhet, som samordnade ForskarFredag-evenemangen runt om i Sverige.

Sammanlagt 30 organisationer som representerade många olika slags forskning, bidrog till programmet i Stockholm. Postmuseum och flera arkiv visade gamla brev som gav glimtar från flydda tider och lät intresserade prova att tyda handstilar och skriva med fjäderpenna och bläck. Hos Polarforskningssekretariatet kunde man lära sig mer om klimatforskning på Sydpolen och hos Vetenskapens hus leka detektiv och utforska bakteriefloran under sin sko.

Image

– Superbra, jättekul och mycket intressant! var några av de genomgående positiva omdömena från de cirka 4 500 besökarna i alla åldrar.

På Sergels torg bjöd fysikdocenten Staffan Yngve på Science Show varje timme. – Usch, jag vågar inte titta, var en vanlig åskådarkommentar när han tog av sig skjortan och lade sig på spikmattan. Först staplades betongblock på hans bröst och krossades av en medhjälpares slägga och sedan förklarade han hur det är fysikaliskt möjligt för kroppen att klara av.

Image

Geologer från Stockholms universitet hade med sig en modell av en vulkan som fick utbrott flera gånger på Sergels torg. Intill demonstrerade studenter från KTH sin egenhändigt byggda racerbil. Nere på Plattan visade Totalförsvarets Forskningsinstitut, FOI, hur lite sprängmedel som behövs för att få det att smälla rejält.

– Många kom fram efteråt och ville veta mer om hur det är att forska på sprängämnen. Lite oväntat var det nästan enbart tjejer, sade Joakim Hägvall, FOI.

Image

På Serieteket anordnades sammanlagt 14 informella samtal med forskare. Ämnena rörde bland annat klimatförändringar, stress, kryptografi, polarforskning, uniformer och vinets roll i samhällsutvecklingen. På Kulturhusets Rum för barn medverkade forskare i dialoger om fiskar, rymden och arkeologi, och på Stockholms Akademiska Forum kunde besökarna fika med forskare och diskutera var folkhemmet blev av och vad som händer när stockholmsklimatet förändras.

– Det var roligt att möta andra personer och få insyn i vad de känner till och tycker är intressant. Det är ju lätt att bli insnöad på sitt eget område, sade en nöjd forskare.

Image

Andra forskarbemannade aktiviteter var att sjunga in en snutt musik och prova hur rösten kan förändras med datorteknik, tidsbestämma historiska föremål, se hur marinarkeologer utforskar vrak , testa framtidens mobilinnehåll, ta reda på hur det såg ut för 5 000 år sedan där man bor, lösa sudoku, leka doktor med en interaktiv patient, spela energispel, få tips om hur man bevarar sina minnen eller utmana någon i Mindball där mest avslappnad vinner. Många fascinerades också av forskning om skalbaggar, dinosauriernas föda, silverföremål, benskörhet, omnikameror och växternas kemiska språk.

EU-kommissionen hade för tredje året i rad utlyst Researchers’ Night. I mer än 150 städer över hela Europa anordnades evenemang, däribland Gävle, Göteborg, Kalmar, Karlstad, Kristianstad, Luleå, Skellefteå, Skövde, Stockholm, Trollhättan och Örebro. Sammantaget lockade de svenska evenemangen mer än 10 000 besökare.

Image

– ForskarFredag vill visa att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb, säger Anders Sahlman, VA, som arrangerade ForskarFredag Stockholm.

Ett exempel på det är astronauten Christer Fuglesang som medverkade i Göteborg där han svarade på frågor om sitt arbete. Bland annat berättade han att han definitivt tror att det finns liv på andra planeter. Intervjun sändes på ForskarFredags hemsida, tillsammans med andra aktiviteter runt om i landet.

Runt 2 100 svenska barn deltog i teckningstävlingen ”Rita dig själv som forskare”. De bästa bidragen kom från Sanna Haglund i Skövde, Ebba Rimsäter i Kalmar och Dixi Ye i Solna. De tre vinnarna får resa till Stockholm och bland annat besöka Hjärnkontoret på Sveriges Television. Deras teckningar deltar också i en europeisk final där de kan vinna resor till Bryssel.

ForskarFredag är en del av det europeiska initiativet Researchers’ Night och och stöds av EU-Kommissionen, KK-stiftelsen, Stiftelsen för Strategisk Forskning, Vetenskapsrådet, VINNOVA och en rad lokala organisationer. EU-Kommissionen har aviserat att Researchers’ Night återkommer även nästa år.

Cissi Askwall

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *