Bli forskare för en dag

Skapad:

2007-09-24

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Pressmeddelande 070924

Experimentera, prata med forskare och fråga ut Fuglesang! Den 28 september anordnas ForskarFredag i elva svenska städer och runt om i hela Europa.

Bara i Sverige erbjuds hundratals aktiviteter. Man kan till exempel provligga på spikmatta, bygga robotlego, resa i universum, experimentera med hushållskemikalier, uppleva vetenskapsshower, låna en forskare till sin klass, ringa till forskare på Sydpolen eller fika med forskare på science cafés.

– Vi hoppas att besökarna både har kul och känner hur forskning berör oss alla, säger Cissi Askwall, Vetenskap & Allmänhet, som samordnar evenemangen runt om i Sverige.

ForskarFredag vill visa att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb. Ett exempel är astronauten Christer Fuglesang som medverkar i Göteborg. Den som vill kan skicka frågor till honom:fuglesang[@]forskarfredag.se. En del av frågorna besvaras i en webbsänd intervju på forskarfredag.se, där även andra aktiviteter runt om i landet visas.

Evenemangen är gratis och öppna för alla intresserade, inte minst barn och ungdomar. Nära 2 000 unga har redan deltagit i tävlingen ”Rita dig själv som forskare”. Vinnarna offentliggörs under ForskarFredag, då teckningarna också ställs ut.

EU-kommissionen har utlyst den 28 september till Researchers’ Night – en jättelik vetenskapsfest som firas i hela Europa. I Sverige kallas dagen ForskarFredag och anordnas i Gävle, Göteborg, Kalmar, Karlstad,Kristianstad, Luleå, Skellefteå, Skövde, Stockholm, Trollhättan och Örebro.

ForskarFredag stöds av EU-kommissionen, KK-stiftelsen, Stiftelsen för Strategisk Forskning, Vetenskapsrådet och VINNOVA liksom av en rad lokala organisationer.

Arrangörer är Högskolan i Gävle, Göteborgs universitet i samarbete med Chalmers, Regionförbundet i Kalmarlän i samarbete med Högskolan i Kalmar, Karlstads universitet, Högskolan Kristianstad, Teknikens hus isamarbete med Luleå tekniska universitet, Balthazar i samarbete med Högskolan i Skövde, Vetenskap & Allmänhet i samarbete med Stockholms Akademiska Forum, Innovatum Science Center i samarbete med Högskolan Väst och Örebro universitet i samarbete med Örebro läns landsting.

Program, pressbilder och mer information finns på www.forskarfredag.se.

Kontakta gärna: Cissi Askwall, projektledare ForskarFredag Sverige, 070-626 44 74, cissi[@]v-a.se

Vetenskap & Allmänhet vill främja dialog, öppenhet och förståelse mellan allmänhet – särskilt unga – och forskare. Föreningen arbetar för attåstadkomma samtal i nya former på oväntade arenor om konkreta frågor som engagerar. Medlemmar är en rad organisationer, myndigheter,företag och individer. Se även www.v-a.se

________________________________________________________________________________________             Vetenskap & Allmänhet VA, Box 5073, 102 42 Stockholm, Tel 08 791 29 00, Fax 08 611 56 23,Bankgiro 5507-7150, Postgiro 4061185-7, E-post info[@]v-a.se, www.v-a.se

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]