Upplev forskning i Exhibit Øresund

Skapad:

2007-04-26

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Tvärs över disciplin- och landsgränser vill projektet Exhibit Øresund öppna ögon och öron för upplevelsebaserad forskningskommunikation på Internet.

Image

Två svenska och två danska universitet bidrar till projektet. Det är förankrat vid Øresundsuniversitetet – samarbete mellan tolv universitet i regionen – och inom Øresund Science Region. I samarbetet ingår såväl forskare som kommunikatörer, programmerare och designers.

Webbplatsen www.xibit.info är en välproducerad portal som förmodligen kan underlätta för unga att ta till sig forskning från ett flertal discipliner. Användarvänlig och tilltalande teknik bör kunna attrahera en målgrupp som i andra fall skulle vända i (den virtuella) dörren. Webbplatsen är tillgänglig både på svenska och danska.

Man kan bland annat lära sig att argumentera mot monster i ett actionfyllt spel inspirerat av det klassiska spelet Space Invaders. Podcasts från intervjuer med forskare finns tillgängliga liksom ett spel som visar forskningsprocessen från hypotes till färdigt resultat.

Dessa och andra sätt att förmedla forskning till unga och samtidigt intressera dem att utforska vetenskapens värld på egen hand diskuteras på symposiet ”Upplevelsebaserad forskningsförmedling på nätet” i Köpenhamn den 25 april. Projektet finns också med på Vetenskapsfestivalen i Göteborg den 15 till 22 april.

Georg Gezelius

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *