Forskningsförtroende bland journalister

Skapad:

2007-04-25

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Journalister har relativt stort förtroende för forskning men förtroendet varierar mycket mellan ämnesområden. Det visar en studie som VA gjort i samarbete med Göteborgs universitets journalistundersökning.

Artikelbild

Drygt 70 procent av journalisterna – jämfört med knappt 80 procent av allmänheten – anser att den vetenskapliga utvecklingen gjort livet bättre för vanliga människor. Journalister som säger sig vara ”gröna” (i betydelsen miljömedvetna), lågutbildade eller vänsterorienterade instämmer i lägre utsträckning än andra i att den vetenskapliga utvecklingen gjort livet bättre.

Medicin, naturvetenskap och teknik åtnjuter förtroende bland 72, 67 respektive 65 procent av journalisterna medan humaniora och utbildningsvetenskap ligger lägst med bara 44 respektive 31 procents förtroende. Hälften av journalisterna har förtroende för samhällsvetenskap.

Ju mer till höger journalister anser sig stå politiskt, desto större förtroende har de för forskning inom medicin, naturvetenskap och teknik. Ju mer till vänster de säger sig stå, desto högre förtroende har de relativt sett för forskning inom samhällsvetenskap och humaniora.

Lite oväntat är kvällspressjournalister klart mest kritiska till forskning inom samhälls- och utbildningsvetenskap medan deras förtroende för medicin, naturvetenskap och teknik är högt.

Studien är ett komplement till en tidigare undersökning som VA genomförde 2005 dels av journalisters attityder till och uppfattningar om vetenskap och forskare, dels en innehållsanalys av hur det som skrivs om vetenskap i tidningar ser ut.

Cissi Askwall

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *