EU prisar vetenskapskommunikatörer

Skapad:

2007-04-12

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Fem europeiska projekt har belönats med Descartespriset för vetenskaplig kommunikation. Priset på sammanlagt 275 000 euro delas ut av EU-kommissionen.

Vinnarna är Dr Sheila Donegan och Eoin Gill för det vetenskapliga veckomagasinet Eureka speciellt riktat mot barn; dokumentärserien ”Europe, A Natural History” samproducerat av ÖRF, BBC och ZDF; professor Vittore Silverstrini för hans Città della Scienza (Vetenskapstaden) i Neapel, ett interaktivt vetenskaps- och teknikmuseum sammanfört med ett entreprenörscenter; Dr Odd Askel Bergstad och andra i MAR-ECO-nätverket för arbetet med att involvera allmänheten i projektets inventering av marint liv; och Wendy Sandler för projektet Science Made Simple som gör tonåringar exalterade över vetenskap. Vinnarna belönas med vardera 50 000 euro och ytterligare fem finalister får samtidigt 5 000 euro vardera.

Science Made Simple är ett team av unga forskare, alla kvinnor, som leds av Wendy Sadler. Projektet syftar till att motarbeta vetenskaps-apati bland ungdomar i Storbritannien och andra länder. Forskarna reser runt till skolor, festivaler och events där de bjuder på kreativa vetenskapsföreställningar och når på så sätt runt 30 000 elever varje år.

Descartespriserna delades ut under en ceremoni i Bryssel den 7 mars 2007 där bland annat EU-kommissionären för vetenskap och forskning, Dr Janez Potočnik och tyska ministern för utbildning och forskning Dr Annette Schavan deltog. Kommissionen hade passat på att slå ihop flera evenemang: EUs toppmöte om klimatfrågor, lanseringen av det sjunde ramprogrammet och den högtidliga utdelningen av Descartespriset.

Vinnarna utsågs bland 33 nominerade av en expertpanel bestående av ledande forskare och ”medieproffs”, ledd av Suzanne de Cheveigné från det franska forskningsinstitutet CNRS. Priset belönar individer och organisationer som har uppnått enastående resultat i vetenskapskommunikation och som tidigare har vunnit priser från europeiska och/eller nationella organisationer. Bland de nominerade fanns svenska tidskriften Forskning & Framsteg och den årliga Vetenskapsfestivalen i Göteborg.

Descartespriset för forskning, som samtidigt delades ut till tre sameuropeiska projekt, är EUs mest prestigefyllda vetenskapspris. Det är uppkallat efter filosofen och matematikern René Descartes. Avsikten med priset är att uppmärksamma framgångsrika samarbeten mellan forskargrupper i Europa.

Georg Gezelius

Descartesprisets hemsida

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *