Tävla om framtiden!

Skapad:

2006-12-05

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Hur ser det ut i staden Framtida år 2025? Det funderar barn runt om i Sverige på just nu. De bästa förslagen vinner priser med anknytning till forskning.

Hur kommer vi att bo? Vad kommer vi att äta? Och vad kommer vi att jobba med i framtiden? De frågorna är utgångspunkten för en tävling som syftar till att stimulera barns och lärares intresse för teknik.

Tävlingen är öppen både för enskilda barn mellan 10 och 12 år och för skolklasser i årskurs 4, 5 och 6. På Arlas mjölkpaket har berättats om uppfinningsrika idéer från tidigare tävlingar som t.ex. den elektroniska geléklumpen som rullar runt och samlar upp smuts hemma och sedan rengör sig själv.

Barn som vill tävla får svara på frågor om hur de tror att det kommer att fungera i framtiden. Det handlar om hur man bor, reser, går i skolan, jobbar och träffar kompisar, liksom om sopor, robotar, hur det fungerar på sjukhuset och i affären.

Skolklasserna får visa antingen hur de tror att staden Framtida ser ut om 20 år eller hur det kommer att fungera inom något av de olika vardagsområdena. Tävlingsbidragen kan vara uppsatser, teckningar, modeller eller filmer.

De bästa bidragen vinner en resa till Vetenskapsfestivalen och Universeum i Göteborg. Det går också att vinna besök av en forskare till klassrummet. Tävlingsbidragen kommer att ställas ut på landets Science Centers.

Tävlingen ingår i ett projekt som heter Barn ser på framtiden. Arrangörer är Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien och Vetenskapsrådet i samarbete med Sveriges Science Centers.

Tävlingens webbplats

Cissi Askwall

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *