Sveriges bredaste vetenskapsfest närmar sig!

Skapad:

2006-09-04

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Pressmeddelande Stockholm den 4 september 2006

Experimentera, upptäck, utforska, testa, upplev, spela, fika med forskare… Den 22 september kan man prova på forskning och möta hundratals forskare ute på stan. ForskarFredag utbryter i nio svenska städer – och på många orter runt om i Europa.

Gör en badbomb, bygg ditt eget skelett, lös en detektivgåta med forskarhjälp, utforska din hjärna, provsmaka framforskade äppelsorter, provligg en spikmatta, testa ditt minne, ät kvävefryst glass, programmera en legorobot och upplev Albert Einstein Show bland mycket annat. Eller fråga forskare om till exempel utbrändhet, lasrar, algblomning, sudoku, rymden, berusning och polartrakterna.

– Vi vill ge människor möjlighet att själva experimentera och prata direkt med forskare. På så sätt kan alla se hur forskning berör oss i vår vardag, säger Camilla Modéer, generalsekreterare vid Vetenskap & Allmänhet, som koordinerar ForskarFredag i Sverige.

EU-kommissionen har utlyst den 22 september som Researchers´ Night för att sätta forskarna i centrum och lyfta fram forskning som ett spännande yrkesval. I Sverige kallas evenemanget ForskarFredag och arrangeras på nio orter. Dessutom kan man ställa frågor och chatta med forskare live på forskarfredag.se.

Programmet pågår hela dagen och alla aktiviteter är gratis. Målgruppen är bredast tänkbara allmänhet, inte minst barn och unga.

Arrangemangen äger rum på Universeum i Göteborg, runt om i Kalmar, på Metropol i Kristianstad, i Lundagård i Lund, på Campus Skellefteå, i Kulturhuset i Stockholm, på Innovatum Kunskapens Hus i Trollhättan, på Bildmuseet och Umevatoriet i Umeå samt på Olof Palmes torg och stadsbiblioteket i Örebro.

ForskarFredag stöds av EU-kommissionen, Stiftelsen för Strategisk Forskning, Vetenskapsrådet och VINNOVA och lokalt av många fler finansiärer och medarrangörer.www.forskarfredag.se

Program för alla orter och pressbilder finns på www.forskarfredag.se.

Cissi Askwall, projektledare ForskarFredag tel. 070-626 44 74

Vetenskap & Allmänhet vill främja dialog, öppenhet och förståelse mellan allmänhet – särskilt unga – och forskare. Föreningen arbetar för att åstadkomma samtal i nya former på oväntade arenor om konkreta frågor som engagerar. Medlemmar är en rad organisationer, myndigheter, företag och individer. Se även www.v-a.se

Vetenskap & Allmänhet VA Box 5073 102 42 Stockholm Besöksadress Grev Turegatan 14 Tel 08 791 29 00 Fax 08 611 56 23 E-post info[@]v-a.se www.v-a.se Bankgiro 5507-7150 Plusgiro 4061185-7 Organisationsnummer 802412-5281

Kommande arrangemang


Senaste VA-nyheterna

Förteckning över våra projekt



Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]