Kulturpris till vetenskapsman

Skapad:

2006-05-08

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Gunnar Bjursell, initiativtagare till Vetenskapsfestivalen i Göteborg, får Längmanska kulturpriset på 150 000 kronor för sitt stora engagemang för att föra ut vetenskap och kultur till en bred allmänhet.

– Det är extra högtidligt att få vara i ett sammanhang där ”riktiga” kulturarbetare befinner sig. Jag ger mig inte förrän man på kultursidorna diskuterar vetenskapliga spörsmål och hur sådana ibland direkt får politiska och moralfilosofiska effekter, säger Gunnar Bjursell.

Han är professor i molekylärbiologi vid Göteborgs universitet och arbetade tidigt med att klona gener. Den nya gentekniken var kontroversiell och Gunnar Bjursell ansåg att det var nödvändigt för forskningen att ta etisk ställning. Själv informerade han ofta allmänheten om sitt arbete.

För tio år sedan startade han den Internationella Vetenskapsfestivalen i liten skala. Festivalen har nu vuxit till ett av Europas ledande populärvetenskapliga evenemang med mer än 100 000 besök årligen. Festivalen engagerar många framstående inom forskning och kultur samtidigt som den breda allmänheten nås genom en rad aktiviteter ute på torg och i köpcentrum.

– En utmaning är att stimulera barn och vuxna, liksom att identifiera och lugna den oro som ibland finns i befolkningen. Därför behövs ett omvänt betraktelsesätt: akademien måste förstå hur allmänheten tänker och varför, säger Gunnar Bjursell.

Cissi Askwall

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *