Fika med forskare

Skapad:

2006-05-04

Senast uppdaterad:

2022-01-10

På ett science café är alla välkomna att diskutera en aktuell fråga eller nya rön med forskare. Vetenskapscaféer och -pubar anordnas i ett tjugotal länder världen över. Nu vill Vetenskap & Allmänhet och British Council tillsammans sprida konceptet och hjälpa den som vill starta science cafés i Sverige.

  • Ett aktuellt ämne
  • Några forskare
  • Nyfikna människor
  • Avslappad miljö
  • Fika
    = Science café

Idén är att forskare och lekmän ska kunna tala informellt om frågor som berör oss. Inga förkunskaper behövs. Syftet är att både forskare och deltagare ska få nya kunskaper och infallsvinklar. All slags vetenskap kan tas upp: medicin, naturvetenskap, teknik, samhällsvetenskap och humaniora.

Avspänd atmosfär

Samtalen hålls på kvällstid i informella miljöer, t.ex. på barer, pubar, restauranger, caféer, teatrar och museer. Miljön får inte upplevas som akademisk och det bör vara fri entré. För den som vill finns möjlighet att dricka och äta något medan diskussionen pågår.

Ett science café inleds med att forskarna ger en mycket kort introduktion till kvällens ämne. Samtalsledaren lämnar sedan ordet fritt så att den som vill kan kommentera eller ställa frågor. Samtalet brukar pågå en dryg timme och därefter fortsätter de som vill diskussionen runt borden.

Fransk föregångare

Science cafés startade ungefär samtidigt i både Frankrike och Storbritannien 1998. Idén är en vidareutveckling av cafés philosophiques som då funnits några år i Frankrike. Cafékonceptet har sedan spritts över världen. Dessutom finns särskilda juniorcaféer på några ställen.

En del vetenskapscaféer har redan anordnats i Sverige, av t.ex. Lunds universitet, Nobelmuseet i Stockholm, Stockholms Akademiska Forum, Vetenskap & Allmänhet och Vetenskapsfestivalen i Göteborg.

Information om kommande caféer finns på nystartade www.sciencecafe.se

Den som är intresserad av att arrangera ett science café kan läsa mer om konceptet på webbplatsen.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *