Britter i undersökning: ”Forskningsinfo regeringens ansvar”

Skapad:

2006-04-28

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Regeringen, pressen och tv har huvudansvaret för att förse folk med information om vetenskap. Det anser britterna enligt en opinionsundersökning.

Nära 2 000 britter har under 2005 intervjuats på uppdrag av NESTA, the National Endowment for Science, Technology and the Arts.
Nio av tio menar att det är viktigt att bli informerad om den vetenskapliga och tekniska utvecklingen – men bara fyra av tio känner sig informerade.

Att öka människors kunskap, att forskning berör alla och att forskningsresultat bör vara tillgängliga anges som de viktigaste skälen till att forskningsinformation behövs.

De få som inte tycker det är viktigt med information hänvisar till att vetenskap är irrelevant för vanligt folk och att den är alltför svårtillgänglig för att kunna förstås.

På frågan om vilka två-tre aktörer som har huvudansvaret för att informera allmänheten om vetenskap svarar de flesta regeringen (51 %), pressen (39 %) och tv (32 %).

Största hindret för att bättre förstå vetenskap och teknik är att människor inte inser att vetenskapen berör dem. Andra vanliga hinder anges vara bristande intresse och utbildning liksom svår terminologi och forskarjargong.

Brittiska forskare anger bristande kunskaper och information om vetenskap som det största hindret, enligt en undersökning genomförd vid millennieskiftet. Nästan alla forskare menar att media är en viktig kanal för att informera allmänheten. Och den brittiska allmänheten håller med. Det effektivaste sättet för forskare att nå ut är just att tala med och i media, särskilt tv och radio, ansåg britterna i en undersökning 2002.

Cissi Askwall

NESTA är en organisation som ekonomiskt stödjer kreativa och innovativa idéer, tjänster och produkter.

Rapporten Public Attitudes Towards Information About Science and Technology

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *