Ny professur för begripligare vetenskap

Skapad:

2006-03-08

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Att närma vetenskap och allmänhet är syftet med Sveriges första professur i vetenskapskommunikation. Ilan Chabay är den nye professorn vid Chalmers och Göteborgs universitet.

Tanken med professuren är att vetenskapligt studera hur naturvetenskaplig forskning kan göras mer synlig och tillgänglig för en bredare publik och att underlätta kommunikation mellan allmänhet och vetenskap.

Ilan Chabay är VD och initiativtagare till the New Curiosity Shop i San Francisco där han bland annat tagit fram interaktiva utställningar och pedagogiskt material i naturvetenskap. Han har också arbetat som forskare och varit knuten till San Franciscos science center Exploratorium.

– Det ska bli oerhört roligt att få arbeta i Göteborg. Här pågår redan mycket spännande inom vetenskapskommunikation och populärvetenskap. Jag hoppas kunna bli en katalysator i det fortsatta arbetet, säger Ilan Chabay.

Professuren har särskild inriktning på naturvetenskap. Utgångspunkten är alla behöver förstå naturvetenskap och dess koppling till samhället för att kunna delta i beslutsprocesserna.

Ett nytt centrum för forskning om vetenskapskommunikation planeras i Göteborg. Centret ska vara öppet för intresserade forskare inom alla discipliner, inte enbart naturvetenskap.

Professuren är skapad av Hasselbladstiftelsen och har det officiella namnet Public Learning and Understanding of Science.

Cissi Askwall

The New Curiosity Shop

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *