Forskning & Framsteg prisad

Skapad:

2006-02-02

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Tidskriften Forskning & Framsteg får Lars Salvius-priset 2005. Priset på 100 000 kronor delas ut för särskilt framstående insatser inom forskningskommunikation och populärvetenskap.

– Priset är en kick framåt, en uppmuntran, inspiration och glädje. Det betyder jättemycket – faktiskt mer än prisgivarna kanske förstår, säger Björn Fjæstad, Forskning & Framstegs chefredaktör.

Prismotiveringen lyder: För mångåriga och förtjänstfulla insatser för ett sant upplysningsideal. Tidskriften är en fängslande mötesplats för förståelsen mellan vetenskapen och en kunskapssökande allmänhet.

Juryns beslut är hemligt fram till utdelningstillfället. Den överraskade redaktionen mottog priset i Stockholm den 21 december 2005 i samband med tidskriftens relansering i nytt format, nytt papper och ny design.

– Vi känner oss extra hedrade eftersom så många spännande och oerhört duktiga personer och organisationer har fått priset tidigare, säger Björn Fjæstad.

Prispengarna kommer väl till pass. Redaktionen planerar en studieresa till Transsylvanien för prisumman som den fick i samband med att tidskriften på våren 2005 tilldelades Vetenskapliga mediepriset och den resan blir aningen dyrare än tänkt.

– Nu får vi möjlighet att göra en fantastisk resa i Draculas fotspår, träffa forskare och insupa miljön i en av Europas mer avlägsna och opåverkade trakter där en snabb utveckling nu är på gång, säger Björn Fjæstad.

Den prisutdelande Lars Salvius-föreningen har tre medlemmar: Sveriges Tidskrifter, Svenska Förläggareföreningen och Sveriges Författarförbund. Både föreningen och priset har sitt namn efter Lars Salvius, som var en allmänbildad, språkintresserad och innovativ boktryckare på 1700-talet. Han moderniserade svensk stavning och grammatik. Salvius gav ut vetenskapliga böcker och tidskrifter och lyckades göra denna ”smala” sektor vinstgivande. Han skapade också Sveriges första universalbokhandel och inrättade det första lånebiblioteket.

Cissi Askwall

Forskning & Framsteg

Lars Salvius-föreningen

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *