Journalister litar på forskare

Skapad:

2005-11-09

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Nio av tio journalister har stort förtroende för forskare. Men många vill att det ska bli lättare att nå forskare och få begriplig information om forskning. Det visar en ny VA-undersökning.

VA har i samarbete med Temo frågat 550 journalister hur de ser på vetenskap. Nästan åtta av tio menar att den vetenskapliga och tekniska utvecklingen gjort livet bättre; mest positiva är vetenskapsjournalister.

Nästan två tredjedelar av alla journalister har kontakter med forskare vid universitet och högskolor, liksom nio av tio vetenskapsjournalister. Många efterfrågar mer lättillgänglig och lättfattlig forskningsinformation, både direkt av forskarna och på Internet.

– Forskare behöver bli bättre på att lyfta fram poängerna med sin forskning medan journalisterna behöver vara tydligare med vad de ska använda uppgifterna till, säger Camilla Modéer, generalsekreterare VA.

Forskare och forskning framställs överlag positivt i pressen. Det visar en granskning av innehållet i tretton tidningar som VA har gjort. Men bara sju procent av de undersökta artikelsidorna hade anknytning till vetenskap.

Läs pressmeddelande om de nya resultaten

VA-rapporten Journalisters syn på Vetenskap (pdf)

Läs rapporten Vetenskap i press (pdf)

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *