Vetenskapsfest lockade tusentals

Skapad:

2005-09-27

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Upplev en vulkan, utforska din hjärna och uthärda smärta på spikmattan. Det var några av utmaningarna som lockade 3 000 nyfikna till vetenskapsfesten Utbrott i Stockholm.

Image

Fredagen den 23 september 2006 hade utlysts som Forskarnas kväll av EU-kommissionen. Runt om i Sverige och hela Europa arrangerades aktiviteter för att visa hur spännande och kul forskning kan vara. På ungdomsstället Lava på Kulturhuset i Stockholm fanns ett fyrtiotal aktiviteter, alla gratis.

– Syftet var att ge unga chans att uppleva forskning och möta forskare på nya sätt. Vi är överväldigade över att så många ville vara med, både ungdomar och forskare, säger Camilla Modéer, generalsekreterare för Vetenskap & Allmänhet som initierade och koordinerade vetenskapsfesten.

Utbrott fick sitt namn efter vulkanmodellen som byggdes upp utanför Lava och som fyrades av sex gånger under dagen. Medverkande geologer berättade om hur vulkanutbrott går till och bjöd på lavafärgad läsk. Många stannade förvånade till i fredagsrusningen och följde förloppet.

En annan publikmagnet var Staffan Yngve, docent i teoretisk fysik vid Uppsala universitet. Med jämna mellanrum bjöd han på spektakulär science show på Sergels torg med spikmattekonster som höjdpunkt. Medan han låg på spikmattan staplades 30 kilo betongblock på hans bröst. Sedan drämdes blocken till med en slägga så att de sprack – till publikens fasa.

Många fortsatte sedan in till Lava där det bjöds på mobilspel, kreativitetsexperiment, robotprogrammering, sudokupussel, ögonrörelsekamera och mycket annat. Nya mobiltjänster demonstrerades liksom hur jättelika neutrinoteleskop i Antarktis is ger information om universum. I brainmirror kunde besökarna se bilden av sin hjärna blandas med den egna spegelbilden.

– Vi trodde nog att vi skulle få övertala forskare att medverka, men i stället hörde de själva av sig och ville vara med, säger Esther Crooks, som koordinerade Utbrott.

En trappa upp i Lavas soffgrupper möttes forskare och ungdomar i samtal om till exempel varför vi svenskar blir allt fetare, hur depressioner kan behandlas, vad laserljus kan användas till, vad som följer efter mobiltelefoni och Internet och hur klimatet kan komma att förändras i framtiden. Tio välbesökta möten avlöste varandra. Ämnena var valda utifrån ungas önskemål och samtalen leddes av ungdomar.

– Det här är ett sätt för vanliga människor som inte forskar att möta vanliga människor som forskar, sade en av de medverkande geologerna.

När dörrarna till Lava öppnades blev det nästan kaos eftersom en rad skolklasser vällde in samtidigt.

Köerna till badbombstillverkningen var långa. Receptet: 20 ml citronsyra, 40 ml bikarbonat, 2 msk olja och några droppar vardera av färg och doftessens. Andra provade på att tillverka eget papper, provligga på spikmatta, spela ”the blood typing game” eller att utmana en kompis i mind ball – där den mest avslappade vann.

Flera forskare bar rockar med texten ”CSI Stockholm”. De visade hur DNA kan extraheras från brottsplatser. Andra talade om hur man kan fastställa exakt när någon dött eller dödats. Larver och andra kryp som brukar finnas i döda kroppar var rymningsbenägna demonstrationsobjekt – de hjälper kriminalteknikerna att avgöra hur länge en kropp har legat på en viss plats.

Allra populärast var Unga forskare som bjöd på egenkolsyrad dryck och kvävefryst glass. Andra exempel på fascinerande forskning var hur jordbävningar kan förutsägas, hur nya fågelarter har upptäckts och hur berg och ädelstenar blivit till. I Einsteinrummet berättades om Albert Einsteins liv och upptäckter medan olika experiment illustrerade hans teorier.

Medarrangörer var AstraZeneca, Climateprediction.net, Ericsson, Förbundet Unga Forskare, Karolinska Institutet, KK-stiftelsen, KTH, Naturhistoriska riksmuseet, Nobelmuseet, Nobelprize.org, STFI-Packforsk, Stiftelsen för Strategisk Forskning, Stockholms universitet, Swedish Institute of Computer Science, Tekniska museet, The British Council, Vetenskapens Hus, Vetenskapsrådet och Örebro Universitet.

– Flera av dem vill att vi ska upprepa Utbrott i framtiden och kanske utsträcka vetenskapsfesten över flera dagar. Många i publiken hade samma önskemål. Det är onekligen en lockande tanke, säger Camilla Modéer.

Cissi Askwall

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *