Vetenskapskabaré på Uppsala stadsteater

Skapad:

2004-03-18

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Lördagen den 20 mars hade lunchkabarén ”Cellsamma historier” premiär på Uppsala stadsteater. Handlingen i det nyskrivna dramat kretsar kring gener, kloning och de senaste rönen inom vetenskapsområdet bioteknik. Pjäsen är resultatet av ett samarbete mellan stadsteatern och forskare från Uppsala universitet, och kommer att följas av ytterligare fyra skådespel inom de närmaste tre åren.

Image

Kan man ta patent på en gen? Kan man knipsa bort anlag för alzheimer? Ska man spara sitt barns navelsträng på stamcellsbanken? Pjäsen tar upp dessa aktuella frågor inom biotekniken och många fler. Syftet är enligt regissören Rebecca Forsberg att förmedla samma känsla till publiken som skådespelarna haft i mötet med vetenskapen. Förutom tre professionella skådespelare ingår i ensemblen nämligen fyra forskare från universitetet. En av de medverkande, professor Ulf Pettersson från institutionen för genetik och patologi, är initiativtagaren till denna första uppsättning vetenskapsteater:

− För mig är det kulturella intresset drivkraft i det här projektet, säger han. Vetenskapsteater är ett intressant sätt att få universitetet och forskningen att synas i samhället. Pjäsen kommer att spelas under hela våren. Läs mer på Upsala stadsteaters hemsida.

Foto: Staffan Claesson

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *