Remissvar: VA om homeopatiska läkemedel

Skapad:

2015-05-21

Senast uppdaterad:

2022-01-10

VA har lämnat synpunkter på Läkemedelsverkets redovisning av myndighetens regeringsuppdrag om homeopatiska läkemedel. I remissvaret lyfts behovet av oberoende information och en ökad dialog för att sprida kunskap om skillnaden mellan vetenskapligt beprövade behandlingar och homeopatiska terapier.

homeopati-940px
Foto: distillated/Flickr

Läkemedelsverkets redovisning av myndighetens regeringsuppdrag handlar om ett eventuellt införande av särskilda bestämmelser för homeopatiska läkemedel i svensk lagstiftning, enligt artikel 16.2 i läkemedelsdirektivet (2001/83/EG). I rapporten går myndigheten igenom olika alternativ för hur ett sådant införlivande skulle kunna genomföras.

VA lämnar i remissvaret inga synpunkter på de föreslagna alternativen, men betonar vikten av att konsumenter och patienter har tillgång till lättfattlig, oberoende information om homeopatiska och antroposofiska läkemedels ställning när det gäller vetenskaplig bevisisning – och avsaknad därav – för medlens säkerhet och medicinska effekt.

För att främja patientsäkerheten efterlyser VA en ökad dialog mellan vetenskap, myndigheter, hälso- och sjukvård och allmänheten för att öka kunskapen om, och förståelsen för, skillnaden mellan terapier som vilar på vetenskaplig grund och homeopatiska/antroposofiska behandlingsalternativ.

Läs hela remissvaret här.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *