Full fart på ForskarFredag

Skapad:

2010-10-07

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Sveriges mest spridda vetenskapsfest lockade tiotusentals besökare. På en rad oväntade ställen runt om i landet mötte forskare allmänheten, bland annat på apotek i Stockholm och i en galleria i Örebro. Syftet var att visa att forskare arbetar med sådant som berör och är till nytta för oss alla.

Sammanlagt anordnades ForskarFredag 2010 på 22 orter i Sverige. På flera håll bjöds det på spektakulära experiment och shower. I Karlstad underhöll Patrik Norqvist, forskare, rymdfysiker och känd expert i TV, omkring 200 personer med en rymdshow. I Lund var det fysik- och lasershow, som även kommer att visas på Shanghai World Expo 2010.

– Det är roligt med ForskarFredag! Vi kommer gärna fler gånger, sade besökare på lunchseminarierna med forskare på högskolan i Borås.

Forskarna blev också inspirerade av att möta allmänheten. ”Det har väckt nya tankar.” ”Vi visar att det är roligt att lära sig nya saker.” ”Det är kul att se engagerade elever och lärare!” var några av kommentarerna från de flera hundra medverkande forskarna.

Många skolklasser passade på att ”Låna en forskare” på de sex orter där aktiviteten erbjöds.

Image

– Det är jätteviktigt för alla forskare att lära sig att prata om sin forskning på ett vardagligt sätt. Självklart måste man anpassa berättelsen beroende på vem som är med och lyssnar, sade Magnus Hansson, forskare i företagsekonomi vid Örebro universitet, som gjorde ett uppskattat besök i en klass med tio-elvaåringar.

Andra populära inslag var stand-up for science med Özz Nujen i Trollhättan, vetenskaps-after work med forskare i Luleå och en workshop i Skellefteå där mördaren skulle hittas med hjälp av biologiska spår.

ForskarFredag är en del av EU-kommissionens initiativ Researchers’ Night och har anordnats i Sverige sedan 2006.

– Det är ett ypperligt tillfälle för allmänheten att nära och konkret komma i kontakt med olika forskningsområden, sade Sofie Persson, projektassistent på Blekinge Tekniska Högskola under ForskarFredag i Karlshamn.

På frågan ”varför forskar du?”, svarade en forskarpanel på Högskolan Väst: ”Nyfikenhet. Rättvisa. Kul. Passion. Intressant. Förändra. Vision.”

– I år har det varit en väldigt lyckad blandning av aktiviteter som är både uppseendeväckande och intressanta. Av de många rapporterna i media att döma blev årets ForskarFredag just den inspirerande dag vi ville åstadkomma, säger Lotta Tomasson, projektledare för ForskarFredag vid VA, som samordnar evenemangen i Sverige.

ForskarFredag stöds av EU-kommissionen, Stiftelsen för Strategisk Forskning, Vetenskapsrådet, VINNOVA och en rad lokala organisationer och stiftelser.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *